Je vhodné kraniosakrální terapii kombinovat s jinými terapiemi?

Je vhodné kraniosakrální terapii kombinovat s jinými terapiemi?

Máte osobní zkušenost s kraniosakrální terapií?

Pokud jste již měli možnost nechat o sebe pečovat jemnou dotekovou metodou kraniosakrální terapie,  víte, že dokáže přinést hlubokou relaxaci a uvolnění pro tělo, dokáže zklidnit zjitřenou duši a zastavit kolotoč myšlenek

Co víc si můžeme přát? Je potřeba hledat ještě jinde?

Z mojí terapeutické praxe dávno vím, že každý člověk potřebuje zcela jedinečnou a  individuální kombinaci péče o sebe a své tělo. Proto je kombinování různých terapií přirozenou cestou, jak si pomoci, aby nám bylo lépe.

S čím se kraniosakrální terapie dobře kombinuje?

Ve výčtu terapií, které se dají vhodně a účinně s kraniosakrální terapií kombinovat, je nevyčíslitelná řada přístupů a metod:

  • fyzioterapeutická péče či různé typy cvičení při potížích s pohybem
  • jóga a čchi-kung na uvolnění kloubů a zlepšení energie těla
  • reflexní terapie, viscerální a fasciální terapie při potížích s vnitřními orgány
  • hluboká detoxikace, ať už pomocí bylin, tinktur, ajurvédy či akupunktury
  • zlepšení imunity, uzdravení akutních a chronických potíží, uvolnění úzkostí a strachu homeopatickou klasickou léčbu nebo Bachovou terapii
  • změna životního stylu a stravy pod vedením zkušeného výživového poradce
  • psychoterapie, somatické uvolnění a práce s emocemi, terapie traumat, metoda Somatic experiencing a další jemné techniky práce s myslí a duší, které dokáží účinným způsobem odhalit základní příčinu problémů a pomohou jí rozpustit
  • psychosomatika
  • mindfullnes, různé typy meditací a relaxací, jako cesta, jak se naučit zklidňovat a být více v přítomnosti tady  a teď a v kontaktu sám se sebou
  • muzikoterapie a dramaterapie, taneční terapie, rodinné konstelace, pesso- boyden terapie a další

“ Nemocné tělo potřebuje lékaře, nemocná duše přítele.“ 
Menandros

Jak je to u dětí a miminek?

Je vhodné kraniosakrální terapii kombinovat a jak je to u dětí?

Kombinovat kraniosakrální terapii s jiným  typem terapií u miminek či malých dětí se ukazuje jako velmi účinné a vítané. 

Například kraniosakrální terapii s osteodynamikou vřele doporučuji rodiče, jejichž miminka s Kiss syndromem přestanou po ošetření plakat a začnou být k úlevě rodičů spokojená a radostná. 

Kraniosakrální terapii doporučují i zkušení pediatři a terapeuti terapeutické metody Mamila, která pomáhá miminkům a maminkám při potížích s kojením.

Jako doplňkovou metodu lze kraniosakrální terapii kombinovat s fyzioterapiií  při dystoniích,  jednostranné oslabení těla, Kiss syndromu, plagiocefalii neboli deformitách hlavičky, pomalém či asymetrickém dozrávání pohybových vzorců, při potřebě stimulace nervo-svalových vzorců apod.

Vím, že mi v tomto výčtu chybí spousta dalších, velmi účinných a jemných metod a technik, které existují ku prospěchu nás, lidí, a dokonce i zvířat.  

Na otázku, zda je vhodné kraniosakrální terapii kombinovat s jinými metodami péče o tělo a duši,
odpovídám jednoznačně ANO!

S čím vším může pomoci kraniosakrální terapie a pro koho je vhodná se dočtete zde.

Pokud cítíte, že potřebujete kraniosakrální terapii kombinovat s další péči o tělo nebo svou psychiku, neváhejte a dopřejte si jí.

Co bych vám však vřele doporučila, je NEKOMBINOVAT různé typy terapií v jednom dni

Pro tělo je daleko lepší a terapie jde více do hloubky, když si na každý typ terapie necháte dostatek času, např. půjdete na kraniosakrální terapii v úterý, a nejdříve ve středu nebo ještě lépe až ve čtvrtek  na rehabilitaci. Nebo si jeden týden užijete kraniosakrální terapii, a týden na to akupunkturní ošetření. 

O své tělo pečujte, ale péčí ho nezahlcujte!

Důvod proč nekombinovat různé terapie v jeden den je prostý:

Každá terapie přinese našemu tělu či mysli uvolnění a změnu, a my potom musíme nechat tělu prostor a dostatek času, aby tuto změnu zpracovalo a zaintegrovalo.

Například když jsme mnoho měsíců kulhali kvůli poraněnému kolenu či uskřinutému nervu, ulevovali jedné straně těla, naše celé tělo pak potřebuje po ošetření dostatečně dlouhý čas, aby se změny mohly promítnout v pohybových vzorcích a fungování všech svalů, kloubů a páteře.

Velmi mnoho různých terapií může být často velmi zahlcující a v konečném důsledku zbrzdí naši cestu ke ZDRAVÍ.

Další informace najdete v doporučené literatuře o kraniosakrální terapii, kterou najdete na stránkách České kraniosakrální asociace zde.

Kraniosakrální terapii kombinovat s jinými typy terapií je účinné.

“ Horlivá snaha, i ta nejlepší, má být umírněná a klidná.“ 
Cicero

Jdete na kraniosakrální terapii poprvé? Pak vás možná bude zajímat moje další povídání Jak probíhá kraniosakrální terapie u profesionála? 

Sdílej článek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články